Klimatpåverkan
När det gäller miljö anpassar vi verksamheten till klimatförändringar och ställer om till fossilfritt. Vi har en ambitiös målsättning att minska klimatavtrycket med 50 procent till år 2025, jämfört med 2019.
För att nå våra klimatmål är samarbeten med uppdragsgivare, myndigheter, leverantörer, företag och fackliga organisationer viktiga. Lika viktig är vår egen innovationsförmåga och starka ambition att minimera påverkan på planetens resurser.
Vi förbättrar hela tiden våra metoder för att mäta våra utsläpp och under 2024 anslöt vi oss till Science Based Targets initiative (SBTi).

Här finns utsläppen
Vår utgångspunkt är att ta ansvar för, och minska, de utsläpp som vår verksamhet ger upphov till för att ligga helt i linje med Parisavtalet och netto noll utsläpp till 2050. För att sätta in rätt resurser på rätt plats behövs en heltäckande bild av utsläppen längs med hela värdekedjan.
Sedan starten med datainsamling 2019 har vår kunskap ökat om var störst klimatavtryck finns. Inom direkta utsläpp, så kallade Scope 1, är klimatavtrycket främst från transporter inom verksamheten. Inom Scope 2 ser vi avtryck från värme och viss el. Och, inom Scope 3, indirekta utsläpp, finns mat, förbrukningsmaterial och avfall. För Ambea finns störst utsläpp inom Scope 3, drygt 80 procent.
Så minskar vi avtrycket
De kommande åren riktar vi in oss mot att hitta gemensamma lösningar tillsammans med kunder, fastighetsägare, matleverantörer och leverantörer av förbrukningsmaterial för att minska avtrycket. Vi riktar också våra insatser mot fossilfria fordons- och energilösningar, bland annat genom att fasa ut fordon med fossila bränslen.
Två gånger per år följs miljöarbetet upp genom egenkontroll i verksamheterna. Då utvärderas uppfyllelsen av en rad miljöaspekter, däribland kemikalie- och avfallshantering.
Dubbel väsentlighetsanalys
Under 2024 genomförde vi en dubbel väsentlighetsanalys för att anpassa oss till EU:s nya hållbarhetskrav (CSRD). Resultatet ligger till grund för Ambeas hållbarhetsfokus och framtida rapportering.
