Nyheter

Vardaga skänker ett äldreboende till Ukraina

Vård- och omsorgsboendet Agaten i centrala Göteborg har avvecklats, men istället för att återanvända utrustningen på boendet i Sverige skänker Vardaga den till Ukraina. Help Ukraine Gothenburg är nu på väg till Lviv i västra Ukraina.

Ukraina lider brist på mycket, men något som inte nämns så ofta är utrustning och hjälpmedel till äldre. När Vardaga skulle tömma det stängda äldreboendet Agaten i centrala Göteborg, så bestämdes att utrustningen skulle skänkas till Ukraina.

– Det var en så rolig dag, berättar Anna Olvhammar, verksamhetschef på äldreboendet Villa Höjden och ansvarig för att tömma fastigheten där Agaten legat. Dels för att det känns så bra i hjärtat och dels för glädjen när alla hjälptes åt så fint och bar ut sängar, sjukvårdsartiklar och mycket annat.

Lasten till Lviv i västra Ukraina innehåll bl a sängar, golvlyft, toalettförhöjning, sjukvårdsartiklar, handtag och blöjor. Annan utrustning som t ex mikrovågsugnar och dataskärmar fick också följa med.

– Jag har en gruppchef som är från Ukraina och vi peppade flyttkillarna, som är från Ukraina, med ukrainska hejarop för att underlätta de tunga förflyttningarna av utrustningen, fortsätter Anna Olvhammar. Nu är lasten på väg till Lviv med Help Ukraine Gothenburg..

Vardaga har tidigare visat stort engagemang för Ukraina genom att samla in diverse utrustning från andra boenden i landet och har också anställt drygt 30 ukrainska flyktingar i verksamheterna. Samarbetet med Help Ukraine Gothenburg kommer att fortsätta.

Personer från Help Ukraine poserar framför lastbilen